2. joulukuuta 2014

#2: JOULUFAKTATPäätin tähän joulukalenterini alkuun kertoa hieman jouluisia faktoja itsestäni. Faktojen määrä olkoon tälläkin kertaa se 20, sillä ollaan tähän asti menty ja hyvin pärjätty. Näitä oli aluksi aika vaikea keksiä, mutta kun vauhtiin pääsi niin olisi niitä voinut enemmänkin tulla, mutta eiköhän nämäkin riitä. Ei sitten muuta kuin käydään kimppuun!

1. Rakastan jouluruokaa, vaikka yksinään niistä ei juuri mikään minulle maistu. Jouluateriaani kuuluu perunat, kinkku, kinkunrasva kastikkeena, maksa- ja porkkanalaatikko ja italiansalaatti. Melko simppelillä reseptillä siis mennään. Joskus kylkeen otan viipaleen joululimppua ja graavilohta, nam nam!

2. Pyrin käymään joka vuosi Kauneimmissa joululauluissa. Ai kauhea, kirjoitin tämän ensin "kauheimmissa", eikä se kovin kaukana joskus ollutkaan, aina kun ei ne maailman parhaimmat laulajat osu paikalle. Kauneimmat joululaulut nostattavat joulumieltä, jos sitä ei vielä ole, ja johdattavat kivasti joulua kohti. Ja niin kuin olen kertonutkin, rakastan joululauluja!

3. En ole koskaan uskonut Joulupukkiin. (Mietin hetken kirjoitanko tuon isolla vai en, mutta kai se erisnimi onkin, vaikkakin fiktiivisen hahmon?) Meillä ei ikinä käynyt pukkia, eikä meille ole koskaan uskoteltukaan että sellaista olisi. Joskus ala-asteen joulujuhlassa hieman pelkäsinkin siellä olevaa pukkia, vaikka tiesin kuka hän oli. 

4. Maksalaatikkoon ei tule rusinoita. Piste.

5. Käymme yleensä joulusaunassa joko aatonaattoiltana tai jouluaattoaamuna. Puhtaus on puoli ruokaa, sanotaan, ja onhan se kiva rentoutua saunan lämmössä ennen melua ja melskettä. 

6. ...Mistä päästäänkin tähän kohtaan; Meidän talossa "joulurauha" on tuntematon käsite. Meillä hiljaista on tasan sen hetken ajan, kun isä lukee jouluevankeliumin ja äiti lausuu rukouksen; sen jälkeen ei hetkenkään hiljaisuutta taloon tule. Mutta eipä se ihme olekaan, jouluna kun meidän katon alta löytyy yleensä kolmesta viiteen lasta, heidän vanhempansa, me neljä joilla ei lapsia ole ja meidän vanhemmat. Menikö vaikeaksi? Ymmärrän, en itsekään aina pysy perässä kuinka monta meitä oikein onkaan, haha.

7. Meillä on muutaman vuoden ajan ollut tapana viettää glögi- ja juustoiltaa kokoonpanolla, johon kuuluu minä, siskoni Taru ja meidän vanhemmat. Iltaan kuuluu nimensä mukaisesti glögin juomista ja erilaisten suolakeksien ja juustojen syömistä. 

8. Usein äitimme pyytää meitä koristelemaan kuusen, mutta korjaakin sen vaivihkaa jälkikäteen oman mielensä mukaiseksi. 

9. En tykkää pipareista, mutta niitä pitää joka vuosi paistaa edes hieman, että saa kotiin piparin tuoksun. Ah!

10. Rakastan Ellan ja Saran Joulu sädehtii-levyä, mutta valitettavasti sitä ei löydy Spotifysta eikä Youtubessakaan ole kuin muutama kappale kyseiseltä levyltä. Kuuntelimme sitä pienenä paljon, ja sitä kautta se on noussut joulun ykköslevyksi. 
GLÖGEN2
11. Julmust on ihan must! Paras joulujuoma mitä löytyy. Hyvänä kakkosena tulee jouluomenan makuinen limsa. 

12. Joka vuosi on kahdet pikkujoulut, joissa käyn: Seinäjoen ILLAN ja meidän tyttöporukan pikkujoulut. Tänä vuonna tyttöjen kanssa onkin tiedossa jotain ihan uutta, josta lisää sitten lähempänä! 

13. Vihaan esiintymistä, mutta ala-asteella odotin aina koulun joulujuhlia, että pääsi näyttelemään.

14. ...Ja kirjoitinkin muutaman kerran joulunäytelmän joulujuhlaan ja niitä taidettiin aina hieman lyhentää, koska olin kirjoittanut monen sivun mittaisen tekstin, ja aikaa sen esittämiseen oli ehkä viidestä kymmeneen minuuttia. Kerran kirjoitin "musikaalin", jonka taustalle otin luultavasti kaikki joulukappaleet, jotka siihen hätään keksin, ja suunnittelin tanssin niiden ympärille. No, sitäkin lyhennettiin melkoisesti, enkä loppujen lopuksi ole varma esitettiinkö sitä ollenkaan.

15. Yläasteella olin joka vuosi koulun joulukuorossa. Tahtoisin mennä käymään yläasteen joulukirkkoon vain, että kuulisin sen kuoron ja saisin elää hetken lapsuudesta uudestaan. Hui, alan olemaan jo vanha, kun kaiholla yläastetta muistelen.

16. The Joulukalenteri kuuluu jouluun! Osaan ne jaksot alusta loppuun ulkoa, ja alan jo hieman väsymäänkin niihin vitseihin, mutta silti se on katsottava aina, vuosi toisensa perään.

17. Pienenä tiesin, missä äiti säilytti joululahjoja ja kävin aina heiluttelemassa niitä. Joskus tein pienen reiän tai repeämän joulupaperiin, että näkisin mitä sisällä oli, ja sitten esitin tietämätöntä kun lahjoja jaettiin.

18. ...Ja muistan ainakin kerran, kun olimme nähneet pulkat varastossa, ja arvasimme niiden olevan joululahjamme. Kun sitten niitä ei alkanut kuulua, ja lahjakasa oli kuusen alta kadonnut, aloimme vaivihkaa kyselemään, että olikohan äiti varmasti muistanut kaiken. Hetki siinä meni, kunnes äiti muisti mitä oli unohtanut, ja varmasti tajusi meidän ne nähneen jo paljon ennen joulua.

19. En juurikaan pidä suklaakonvehdeista, mutta silti niitä on saatava jouluna.

20. En ole moneen vuoteen lähettänyt joulukortteja eikä tämäkään vuosi taida olla poikkeus. Vielä marraskuussa mietin, että oikein panostaisin joulukortteihin, mutta niin ei varmaankaan tule käymään... Ehkä sitten ensi jouluna!
KYNTTILÄTSamaistuitteko mihinkään mun joulufaktoistani? 

Joulua odottaen

9 kommenttia:

 1. Lähea näihin kaikkiin on samaistuttava, tai ainakiin osahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmaan aikalailla 50-50 menee, että mihin voi samaistua ja mihin ei... :D Tuossa kun kuitenkin on noita tarinoitakin, mitä oon joskus ala-asteella tehnyt, niin tuskinpa sä ihan niitä ainakaan kaikkia oot tehnyt ;D

   Poista
 2. Samaistun moneen..ja tuo pukkitouhu..itekkää en oo jaksanu lapsilleni opettaa että pukki on olemassa..mutta pakon edessä oon joutunut nyt uskotella kumminki parina vuotena että se on ettei meijän tenavat mee sanomaan muille ketkä uskoo että ei sitä oikeesti ole olemassa :D alli alkaa vähä epäälemään touhua tässä meijän keskustelu eilliseltä..
  Alissa:miten pukki käy meillä aina silloon ku ollaan mummalla? Minä:no ku ollaan mummalla yleensä aamusta iltaan ni pukki ei kerkiä jäärä orottelemaan meitä. Alissa: no miten ihmeessä se pääsee sisälle meille ku ei olla kotona..minä: hmm..no jätän pukille takaoven auki et pääsee tuomaan ne kuusen alle.. alissa: ai siitäkö ei saa puhua ääneen ettei kukaa muu tuu meille sillä välin..minä:juurikin niin :D alissa:no miten se pukki sit kerkee mummalle ennenkö me mennään sinne ja miten se tietää muka meijän lahjat viiä sinne ku mei sielä asuta vai onko ne ees pukilta..minä:no nei oo pukilta oikeesti vaan ne on mummalta..alissa:ai, miksi mumma laittaa sit ni paljo lahjoja et onko se joku rikas vai :D öööö..minä: no ei se ny mikää rikas oo mut mumma on semmonen et tykkää teille kaikkea hommata mitä tarvittetta :D huh...eli tuskin enää ens vuonna menee pukki selitykset läpi ees..ehkä hyvä niin ni pääsen pälkähästä minäkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori romaani..enkä jaksanu ees tarkistaa montako sanahirviötä sisältää :P

   Poista
  2. Hah, Alissa onkin aika fiksu kaveri, että tuskinpa enää ens vuonna uskoo... :D meillä ei tainnut olla tuota ongelmaa et oltais jonkun muun joulu pilattu, ku eihän täällä paljo sellasia ollut kenen joulun vois pilata :D

   Poista
  3. Sepä se..kyllä se viime vuonna jo kyseli miksi kaupas olevat pukit kaikki on eri näköösiä..silloo sai kuitattua et ne on joulupukin apulaasia :D

   Poista
  4. Haha, luulis ettei kovin moni tenava tajua että on eri näkösiä kun ei niitä kuitenkaan samaan aikaan näe... :D

   Poista
 3. Oih. Meilläkin aina jouluisin tuollainen juusto- ja glögi-illallinen. Oi namnamnam! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, vähä kiva! :) meissähän on näköjään aika paljon samaa, glögi-iltoja ja lapsikuoroja myöten :D

   Poista

Jokainen kommentti on tervetullut. Kiitos! :-)