19. joulukuuta 2015

#19: TULE MEILLE JOULUKSI

V i i m e v u o d e n l u u k k u !  LATO

Jouluaattoaamuna heräilen vanhempieni luota melko aikaisin, siis verrattuna siihen, mihin aikaan yleensä herään. Nousen sängystä ja raotan huoneeni ovea. Keittiöstä leijailee jo ihanien jouluruokien tuoksu, sillä äiti on aamusta asti ahertanut kinkun, perunoiden ja laatikoiden parissa. Kävelen keittiöön ja nappaan matkan varrella suklaakarkin eteisen pöydältä, johon niitä on nostettu esille. Karkkeja on tarjolla ympäri kotia erilaisissa purnukoissa, joten ei paljoa tarvitse ahteriansa siirtää, jos makeanhimo yllättää.

Äiti toruu, että älkäähän sitten kaikkea syökö. Liekö jäänyt lapsuudestamme sellainen tapa, että aina täytyy olla rajoittamassa, että karkkeja riittää myös myöhemmin tuleville sisaruksille, hah. Joinakin jouluina aamupalana on tarjolla riisipuuroa, joinakin taas riisipuuro ei houkuttele kanssa-asujia, joten syödään normaali aamupala. Jos puuroa ei ole, poimin klementiinin (tai satsuman tai mandariinin, kuka niitä erottaa) hedelmäkulhosta ja pistelen poskeeni.

Aamupalan jälkeen suuntaan joulusaunaan hetkeksi rentoutumaan. Joulusauna on vain sellainen asia, jota ei voi ohittaa. Jos aattoaamu on liian kiireinen, saunassa käydään jo aatonaattoiltana. Saunan jälkeen puen mukavat vaatteet päälleni ja sipaisen hieman meikkiä kasvoilleni. Pian jo ensimmäinen sisaruksistamme kaartaa pihaan, eikä aikaakaan, kun muut paikalle tulevat seuraavat perässä.

Kun koko poppoo on saatu kasaan, siirrytään ruokapöytään. Isä lukee jouluevankeliumin ja äiti lausuu lyhyen rukouksen, jonka jälkeen niin kutsuttu joulurauha kummasti katoaa, ja talo täyttyy äänistä. Mätän jouluruokaa suuhuni lähes kaksin käsin, kunnes olo on niin järkyttävä, ettei alas saisi enää suupalaakaan. Porukka siirtyy olohuoneeseen tasoittelemaan oloaan, eikä mene kauaakaan, kun jonkun käsi käy jo karkkipurkilla.

Kuusen alta pilkottavat lahjat houkuttelevat lapsia niin paljon, että on aika jakaa ne. Hetken ihmettelemme, mitä kaikkea niistä paketeista oikein löytyykään, ja pian joku ehdottaa, että pelaisimme jotain. Uno, Skip-bo, Trivial Pursuit, Alias. Sillä aikaa, kun lapset leikkivät uusilla leluillaan, aikuiset pelaavat lautapelin toisensa jälkeen. Kun kyllästytään pelaamiseen, tai kun joku ei kestä enää häviöitään, alamme katsella lahjaksi saatua elokuvaa.

Hiljalleen porukka vähenee, kun sisaruksemme poppoineen lähtevät kohti omaa kotiaan. Lopulta jäljellä ei ole muita kuin minä, Taru ja vanhempamme. Nautimme vielä hetken joulun taiasta pimeässä olohuoneessa ja napsimme vielä muutaman karkin, vaikka vatsaan ei mahtuisi enää yhtään enempää. Sokerihumalaisina kipitämme yksi kerrallaan omiin huoneisiimme, kellahdamme mahamme viereen sängylle ja ennen kuin huomaammekaan, olemme sikeässä unessa. Sellainen on jouluaatto meidän kodissamme.

Miten te vietätte jouluaattoa? Kuuluuko saunominen teidän mielestänne jouluun? PS. Me ei sitten asuta tuossa ladossa, vaikka kuva ehkä antaakin niin ymmärtää :-D

4 kommenttia:

 1. Kaffit unohtu,neki ku tungetaan vielä sinne täynnä olevaan vattaan,kuulostipa meijän joulu kivalta näin luettua sen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, puuttuuhan sieltä vähän kaikkea muutakin, ja ite kun en kahvia juo, niin mun joulussani se ei niin merkityksellinen asia oo :-) Haha, on se hyvä, että edes luettuna on kiva joulu ;-D

   Poista
 2. Riippuu vähän, missä vietetään joulua. Mikäli ollaan miehen porukoilla, syödään silloin kun alkaa olla nälkä ja saunotaan alkuillasta. Siinä sitten jossain kohdin iltaa syödään vähän lisää ja aletaan jakaa paketteja. Ilta menee vetäessä kinkkua napaan sitä tahtia, että sitä saa kieriä nukkumaan.. ja aamulla sama rumba jatkuu :D

  Jos taas ollaan mun porukoilla, joulu on vähän perinteisempi; ensin tehdään puuro, sitten syödään vähän kevyemmin ja käydään saunassa. Tosin saunassa saatetaan käydä jo ennen ruokaakin, yleensä niin päin. Jälkkäriksi puuroa kerran tai kaksi ja sitten lahjojen kimppuun :D Porukoilta lähdetään kotiin, miehen porukoilla ollaan joulun pyhät ja pari päivää päälle.

  Mutta aika rentoa ja rauhallista :) Ja sauna kuuluu kyllä jouluun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa mukavalta ja rennolta molemmat tavat! :-) Jouluna kuuluukin rentoutua ja syödä hyvin... Ja saunoa! :-D

   Poista

Jokainen kommentti on tervetullut. Kiitos! :-)