26. tammikuuta 2016

INSPIROITUMISTA VAI KOPIOIMISTA?

42 6

Mun mielessäni on pyörinyt yksi aihe jo jonkin aikaa, ja pitkään mietin, kirjoitanko siitä tänne vai en. Nyt mua kuitenkin ärsyttää kyseinen asia niin paljon, että on pakko avata sanainen arkkuni. Otsikkokin antaa jonkinlaista osviittaa siitä, mistä tässä postauksessa on kyse. Eli siis, missä menee inspiroitumisen ja matkimisen raja?

Tietenkin se raja on hyvin häilyvä, sillä voin väittää, että vaikka joku keksisi kuinka omaperäisen asian, joku toinen on keksinyt sen jo aiemmin. Niin se vain menee, nykyaikana on todella vaikea keksiä jotain sellaista, mitä joku muu ei olisi jo aiemmin ajatellut. Se raja kuitenkin on olemassa. Onhan se aivan eri asia, jos kaksi ihmistä kirjoittaa samasta aiheesta, mutta eri näkökulmista ja omalla tyylillään, kuin se, että törmää kahteen, lähes samanlaiseen tekstiin. Yleensä vielä todella pienen ajan sisällä.

Uskon, että moni bloggaaja tietää sen tunteen, kun keksii omasta mielestään oikein mahtavan aiheen postaukselle, eikä ole törmännyt muissa blogeissa vastaavaan. Usein sen postauksen eteen nähdään vielä kauhea vaiva, että saa siitä niin kivan, kuin se omissa mielikuvissa on. Kun saa postauksen valmiiksi, tuntee suurta mielihyvää tehdystä työstä, kunnes muutaman päivän päästä bongaa toisesta blogista samasta aiheesta postauksen, ja nopea vilkaisu paljastaa karun totuuden: on se lähes sanasta sanaan samanlainen.

Miksi? Ymmärrän hyvin sen, kuinka omista lemppariblogeista otetaan vaikutteita, ja kun näkee kivan postauksen jossain, tahtoo itse tehdä samanlaisen. Sitä taas en ymmärrä, miksi sen postauksen pitää olla melkein täysin samanlainen? Se on vielä mielestäni ok, että tehdään samasta aiheesta postaus, mutta kyllä oman bloginsa eteen tulisi nähdä sen verran vaivaa, että toteuttaisi postauksen omalla tyylillään, eikä toisia kopioiden.

Olen törmännyt todella usein tietyissä blogeissa postauksiin, jotka ovat kopioita. Jotkut ovat kopioita minun postauksistani, toiset taas jostain toisesta blogista. Sitä alkaa vain miettimään, että onko mitkään postaukset bloggaajan itse keksimiä. Tähän samaan ilmiöön törmää myös muualla somessa. Esimerkiksi jos joku laittaa säännöllisesti tietynlaisen snäpin mystoryynsa, niin kohta joku toinen tekee täysin samalla tavalla. Tai joku lisää tietynlaisia kuvia Instagramiin, ja pian joku toinen tekee samoin. Ja kyllä, yleensä se "matkija" seuraa tätä toista.

Hyväksi esimerkiksi voisi heittää reseptit: joku bloggaaja postaa jonkin reseptin, ja parin päivän päästä se täsmälleen sama resepti löytyy toisesta blogista. Eikä jälkimmäisessä blogissa ole minkäänlaista merkintää siitä, mistä bloggaaja bongasi reseptin. Tietysti aika harvoinhan ne reseptit ovat kenenkään itse keksimiä, mutta kyllä jonkinlainen lähdemerkintä tulisi olla.

Itsekin inspiroiduin tänään Snapchat-käyttäjä @ellanooor:in mystoryssa näkyvästä reseptistä, ja tein sen ohjeen mukaan kinkkupiirakkaa. Inspiroituneena mulla oli kaksi vaihtoehtoa. Olisin voinut kokeilla reseptiä omissa oloissani, ja jättää reseptin jakamatta blogissa, tai olisin voinut jakaa reseptin blogissani, mutta kertoa, mistä sen löysin. Valitsin niistä ensimmäisen. Oli muuten hyvää piirakkaa, käykää kurkkaamassa ohje @ellanooor:in mystorysta, vielä tänään pitäisi näkyä!

En tiedä, mitä yritän tällä tuhottoman pitkällä tekstilläni sanoa, mutta mua vaan ärsyttää kerta toisensa jälkeen törmätä omiin teksteihini(tai jonkun toisen) toisissa blogeissa. En nyt mainitse, kenen tai keiden blogeista tässä on kyse, mutta jos tunnet piston sydämessäsi, todennäköisesti puhun juuri sinusta. Niin kuin sanoin, nykyaikana on vaikea keksiä niin omaperäistä ideaa, ettei kukaan muu olisi sitä keksinyt, mutta on se jännä kuinka usein törmää samaan aiheeseen samalla tavoin toteutettuna parin päivän päästä siitä, kun on sen itse tehnyt.

Muistattehan, että ihan niin kuin kuvatkin, myös tekstit ovat tekijänoikeuslain alaisia, eli se on rikos julkaista toisen ihmisen tekstejä. Sitäkin nimittäin tapahtuu. Eli jos näet jossain blogissa kivan idean, saat toki lainata sitä itsellesi, mutta teethän postauksesta itsesi näköisen. Inspiroituminen on ok, kopioiminen ja matkiminen ei.

Onko sua tai sun postauksiasi matkittu? Tai kenties kopioitu täysin?

12 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! :) Itse en ole kyllä tälläseen törmännyt, vaikka onhan monissa blogeissa samalaisia kuvia ja postauksia, mutta tällästä matkimista, siihen en oo törmännyt. Ei mikään nykyään ole omaa tai siltä ainaki tuntuu :D Saan paljon inspiraatiota muiden blogeista ja yleensä kysyn bloggaajalta haittaako tätä jos teen samasta aiheesta postauksen :) Ja yleensä kyllä kerron kenen blogista oon saanut inspiksen postauksen, jos on niin ihan samasta aiheesta. Onneks omaan päähän tulee myös postauksia vaikka toki jollai voi olla samanlaisia, niin silti ne on mun omasta päästä tulleita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-) No toi on mun mielestä just fiksu tapa toimia, jos on inspiroitunut toisen postauksesta. Tietysti jotkut postaukset on sellaisia, joita löytyy lähes joka blogista, eikä niihin välttämättä tarvi merkitä, keneltä sen bongas, ainakaan jos toteuttaa postauksen omalla tavallaan :-) Ja tosiaan, joissain blogeissa tuntuu, että vähintään joka toinen postaus on kopioitu joltain toiselta, eikä missään lue keneltä inspis on tullut. Se ei mun mielestäni oo enää ok :-D

   Poista
 2. Olipa todella hyvin kirjoitettu postaus! :) Itselläni noiden reseptien kanssa on monesti, että kirjoitan mieluisat reseptit mitä netistä löytyy niin vihkooni ylös ja sieltä joskus kaivelen niitä ja muokkaan niitä itselleni sopiviksi. Tämähän on melkolailla kopiointia, mutta alkuperäisen reseptin lähdettä on monesti todella vaikea löytää. Ehkä pitäisi jatkossa sinne omaan reseptivihkoseenki merkata se nettisivu/lehti yms, mistä bongasin reseptin. Kiitos, että herätit mua vähän tuon aiheen suhteen! :) Oppija on koko ikä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-) No juu, toisaalta nää reseptit on aika huono esimerkki, koska tosiaan aika vaikea löytää se alkuperäinen resepti... Mutta jos jossain toisessa blogissa (jota itse seuraa) on just ollut joku ohje, ja haluaa itsekin jakaa sen, ois mun mielestäni reilua mainita mistä se resepti löytyi :-) Ja toisaalta tuo, että itse kokeilee ja muokkaa sitä reseptiä, ja sitten postaa sen muokatun reseptin on kanssa ihan ok, koska sen on itse kokeillut ja todennut hyväksi :-) Eipä mitään, kiva että syntyy keskustelua ja kuulee muidenkin ajatuksia! :-)

   Poista
 3. Aiemmasta blogistani joku oli vaan suoraan copypastettanut yhden tekstin omaan blogiinsa :D Henkilö oli kyllä aika nuori, ja pyyteli vuolaasti anteeksi (ja lisäsi postaukseensa jonkun kohdan missä sano mun kirjottaneen sen tekstin ja linkki mun blogiin perässä) kun mainitsin asiasta. Ei ollut kuulemma tajunnut että teksti on mun oma...

  Mut joo vaikkei kopioiminen ihan noin suoraa oliskaan, niin syvältä silti. Toi on mun ainoa kopiointikokemus, mutta muiden blogeista niitä bongaa vähän väliä. Siis että ensin yksi bloggaaja tekee postauksen X ja vähän ajan päästä näkee lähes identtisen postauksen jossain muualla. Ei mitenkään kauheasti ainakaan lisää arvostusta, jos näkee tyypin kopioivan muiden juttuja, oli ne sit tekstiä tai kuvia. Samaan kastiin menee nää "lähde:weheartit" ja "lähde:google" -kuvien postaajat :d

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! :-D No toisaalta ymmärrettävää, jos oli nuori eikä ollut tajunnut, että teksti on sun oma, mutta kyllä lapsillekin pitäis opettaa, ettei mitään tekstiä voi kopioida ilman lähdemerkintää. Jokuhan ne joka tapauksessa on kirjoittanut :-D

   No juu, niitä tulee bongattua melkein viikottain... Vaikka ei itekään olisi keksinyt mitään hirveän omaperäistä ideaa, ei se silti oo kivaa törmätä toisessa blogissa lähes samanlaiseen pienen ajan sisällä. Ei tosiaan lisää arvostusta, ja mä oon ainakin siinä vaiheessa klikannut itseni pois lukijalistalta, kun oon huomannut kopiointia tai noita weheartit-kuvia.

   Joskus jossain facebookin bloggaajat-ryhmässä joku kysyi toiselta, että onko kuvat omia, ja tää toinen vastasi että "ei, weheartitistä kuvat, niinku postauksen lopussa luki", niin se toinen oli vaan sillee "aijaa, okei, en vaan huomannut sitä lähdettä :)" :-D Tuntuu, et suurimmalle osalle on ok, jos kuvat ottaa googlesta tai weheartitistä, kunhan se on mainittu, vaikka laitontahan se silti on.

   Poista
 4. No huh, ei oo tullut itellä vastaan, mutta ehkä pikkasen törkeetä! :o Ite on oppinut aikoinaan jo koulun kautta just siihen, ettei kenenkään omaa tuotosta, on se sitte just kuva tai teksti, kopioida ilman lupaa. Jossain kohtaa ite oli tosi tarkka ton kanssa ja lykkäsin vesileimoja joka kuvaan jne.. nykyään en oikein jaksa välittää :D Mutta toi tekstin kopioiminen on aika.. yllättävää! Siis että miten joku edes saa päähänsä tommosta!

  Yks opettaja sanoi joskus, kun kinasteltiin pienempänä siitä kun toiset kopioi esim. samaa piirustusta.. että se pitäisi ottaa aina positiivisena ajatuksena, että toinen on niin paljon tykännyt siitä alkuperäisestä, että halusi sen kopioida! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta. Muutenkin kyseisistä blogeista huokuu se, ettei niitä kirjoiteta siks, että tykkäis siitä, vaan siks, että sais paljon lukijoita ja mahdollisesti rahaakin siitä... :-D

   No joo, kai se pitäis osata ajatella niin. Jotenkin vaan tosi rasittavaa, kun ilman lupaa viedään jotain omaa, vaikka kyseessä onkin vain jotkut blogitekstit :-D

   Poista
 5. Tiedän tunteen! Mua hieman ärsytti hetki sitten, kun eräs blogin seuraaja kopioi aiheet usean kerran peräkkäin omaan blogiinsa. Yleensä niissä toki luki, että aihe oli kopsattu multa, mutta silti. Etenkin kun blogini muutti, ja kirjoitin vanhaan osoitteeseen että mikä oli sen suosituin postaus, niin eikös hän sit heti kirjottanu siitä aiheesta ylläri. Näissä tapauksissa tekstit ei oo kyllä ollu kopioita, että sinällään ok.

  Kerran tosin mulle kävi niin, et olin jo kirjottanu tekstin valmiiks ja sit huomasin, et yks tunnetumpi bloggaaja oli just kirjottanu siitä pari päivää aiemmin. En sit kehdannu julkasta tekstiä sillon, vaikka kyse olikin sattumasta. Että toisaalta, kyse voi myös oikeasti olla sattumasta. Ei toki silloin, jos teksti on sanasta sanaan sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä, että teki monesti peräkkäin niin, vaikka nyt merkitsikin sen, että aihe on sulta peräisin... Ehtikö väliin tulla yhtään bloggaajan omia ideoita, vai oliko jokanen postaus sulta kopioitu? :-D

   Joo, mullekin on käynyt noin! Olin jo kirjoittanut postauksen, mutta kuvat uupui, kun samana päivänä muutaman tuhannen bloggerlukijan bloggaaja kirjoitti samasta aiheesta aika samanlaisen tekstin. Enpä sitten omaani ole tähän päivään mennessäkään julkaissut, koska ei se jotenkin tuntunut enää omalta :-D Että tapahtuuhan noita sattumaltakin, mutta näitä tällaisia tapauksia, joissa jonkin blogin seuraaja kirjoittaa parin päivän päästä samanlaisen postauksen, ei voi oikein laskea enää sattumiksi, ainakaan jos homma toistuu useammin.

   Poista
 6. Kyllähän tällaista on välistä liikkeellä. Se voi johtua siitä, että jollain ei ole mielikuvitusta omiin blogipostauksiin ja sitten niitä napsitaan muiden blogeista. Itse olen sellainen "ideapakki" ja aiheita on koko ajan pää täynnä ja ongelmaa enemmänkin sillä, että miten ehtii kirjoittamaan kaikesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, onhan se niinkin :-) Jotenkin sitä vain ärsyyntyi, kun kerta toisensa jälkeen oma idea tai mun tavalla kirjoitettu postaus löytyy seuraavana päivänä jonkun muun blogista. Toki mäkin inspistä haen muiden blogeista, mutta en nyt täysin kopioi niiden postauksia :-)

   Poista

Jokainen kommentti on tervetullut. Kiitos! :-)